PvdA snijdt fors in lagere overheid

De PvdA wil in de komende regeringsperiode 12 miljard euro bezuinigen om geld vrij te maken voor onder meer zorg, wonen en lastenverlichting. Dat blijkt uit het ontwerpverkiezingsprogramma van de PvdA dat vanmiddag wordt gepresenteerd. Daarin wordt 2,2 miljard bezuinigd bij de rijksoverheid en 1,4 miljard bij provincies en waterschappen.

De waterschappen verdwijnen en per regio moet er een plan komen voor ''afgeslankt middenbestuur''. Als gemeenten en provincies niet zelf binnen een jaar met een voorstel komen, neemt de landelijke overheid zelf het initiatief. Anderzijds wil de PvdA dat er meer taken vanuit het Rijk naar de lagere overheden verschuiven.

Het beperken van de hypotheekrenteaftrek tot het tarief van maximaal 42 procent moet 0,2 miljard opleveren. Voor milieubelastingen wordt 1,3 miljard ingeboekt. Verder bezuinigt de PvdA onder meer door uit het project voor het gevechtsvliegtuig JSF te stappen.

AOW
Het verkiezingsprogramma lekte vorige week al grotendeels uit. Meest in het oog springende punt is het drastisch afzwakken van het omstreden plan om 65-plussers mee te laten betalen aan de AOW. Deze zogeheten fiscalisering gaat pas in 2011 in en geldt niet voor mensen die dan al 65 jaar zijn.

Het PvdA-programma bevat maatregelen om meer mensen aan de slag te krijgen door invoering van een werkbonus, een belastingkorting van maximaal 500 euro per jaar, en door het scheppen van 15.000 'Melkertbanen'.

Minder illegalen
In de zorg wil de PvdA de no-claimregeling terugdraaien, wat werkt in het voordeel van mensen met een zwakke gezondheid. Verder willen de sociaaldemocraten de zorgpremie aanzienlijk verlagen.

Voor onderwijs stelt de PvdA ruim 2 miljard euro extra beschikbaar in de komende vier jaar. Dat geld is onder meer bestemd om de lerarensalarissen te verhogen met 10 procent. Het aantal illegalen wordt fors teruggedrongen. Gezinnen van asielzoekers mogen niet gescheiden worden uitgezet. Veiligheid in de buurt is een belangrijk punt van de PvdA. Zo moet er in elke buurt een wijkagent zijn.