Grote betoging tegen IsraŽl en VS

Ruim tweeduizend demonstranten van onder andere joodse, Palestijnse en Libanese afkomst hebben vanmiddag in Amsterdam gezamenlijk betoogd tegen de IsraŽlische aanvallen in Gaza en Libanon, en de steun die de Verenigde Staten hieraan geeft. De demonstratie begon bij het Beursplein. Achter een groot spandoek met de tekst 'Stop de Oorlog' liepen de demonstranten naar het Museumplein. Onder hen bevonden zich politici van GroenLinks, PvdA en SP. Op het Museumplein aangekomen, werden er enkele toespraken gehouden. Volgens de politie is de demonstratie rustig verlopen.

Het doel van de demonstratie was om de Nederlandse regering ertoe aan te zetten dat ze het Israelische geweld veroordeelt. Door de aanvallen van het IsraŽlische leger zijn er minstens 362 mensen in Libanon, en een onbekend aantal in Gaza gestorven. Zij waren grotendeels burgers. Verder zijn er een half miljoen ontheemde Libanezen. Omgekeerd hebben aanvallen van vooral de Libanese Hizbollah beweging enkele tientallen Israeli's het leven gekost. Verwacht wordt dat deze aantallen nog verder zullen oplopen.

Volgens Tariq Shadid van de Palestijnse Gemeenschap in Nederland (PGN) houdt IsraŽl zich niet aan het internationale recht. "De Nederlandse regering heeft een traditie waarin ze zich aan het internationale recht heeft gehouden. Daarom willen we dat de regering zich ook nu voor dat recht uitspreekt en IsraŽl daar op wijst". Minister Ben Bot (CDA) heeft vrijdag gezegd dat ieder land het recht heeft zichzelf te verdedigen, maar erkende ook dat de IsraŽlische aanvallen niet volgens de regels verliepen.

Ook in andere landen, zoals in AustraliŽ, Griekenland en Groot-BrittanniŽ vonden vandaag demonstraties plaats tegen het excessieve geweldgebruik van Israelische kant. Donderdag vond er in Amsterdam ook al een demonstratie plaats, maar dan vůůr IsraŽls recht op zelfverdediging, georganiseerd door het CIDI.

Demonstratie in a'dam
De kop van de demonstratie.


Het programma van de demonstratie die vandaag in Amsterdam werd gehouden, is hier na te lezen.