'Geen islamitische regels voor niet-moslims'

Icoon BuitenlandsFlemming Rose, degene die in de Deense Jyllands Posten de omstreden cartoons van Mohammed publiceerde, is gisterenavond fel van leer getrokken tegen de zelfcensuur in de westerse media. Hij zei zich "met elke vezel in zijn lichaam [te] blijven verzetten tegen het opleggen van islamitische regels aan niet-moslims in Europa."

Rose had gisterenavond zijn eerste discussie met islamitisch publiek sinds de publicatie van de cartoons, in september vorig jaar. Volgens hem bewezen de reacties op de cartoons precies wat hij wilde aantonen: de intimidatie door sommige moslims leidt ertoe dat kranten zichzelf gaan censureren. De Deense minister voor Onderwijs en Kerkelijke Zaken zei onlangs bijvoorbeeld dat hij zelfcensuur toepast omdat hij geen bodyguards wil. Rose noemde godsdienstvrijheid "juist ook de vrijheid om je niet aan de regels van anderen te houden. Ze blijft bestaan zolang geen enkele godsdienst haar wil oplegt."

De aanwezige moslims waren het maar nauwelijks met hem eens. "Europa heeft geen idee meer wat heilig is," wierp de Britse imam Usama Hassan tegen. "Wij moslims moeten in europa weer gevoel voor wat heilig is injecteren." De Iraans-Amerikaanse schrijver Reza Aslan was ook tegen de prenten: "Europa is in de greep van islamofobie en deze prenten wakkeren haar aan."

Bij de rellen die vorig jaar ontstonden als gevolg van de publicatie van de cartoons, vielen wereldwijd naar schatting 140 doden. Veel moslims ervoeren belediging van Mohammed als een persoonlijke aanval. "Ik houd meer van de profeet dan van mijn vader of moeder, dus als je de profeet beledigt, beledig je mij." Inmiddels is Rose weer aan het werk, maar wel met zware beveiliging. In Nederland prijst hij Wouter Bos en Ayaan Hirsi Ali, die volgens hem goed de liberale waarden verdedigden. Officiële moslimkoepels, zoals het Nederlands Contactorgaan Moslims en Overheid, noemt hij een grote fout: "Toen sommige moslims eisten dat ik excuses aanbood aan 1,4 miljard geloofsgenoten, zeiden anderen: ho ho, wij hoeven geen excuses. Die seculiere moslims hebben in overlegorganen geen stem."