'Scholen moeten alle leerlingen accepteren'

Icoon OnderwijsUit een jaarlijkse peiling van de onderwijsmeter blijkt dat tweederde van de ondervraagden in Nederland voor een acceptatieplicht van leerlingen, ongeacht de grondslag of levensbeschouwing, op scholen is. Dit geldt ook voor het bijzonder onderwijs. De onderwijsmeter onderzoekt elk jaar wat de Nederlanders belangrijk vinden in het onderwijs.

Onderwijsminister Maria van der Hoeven schreef dit in haar wekelijkse weblog. Zijzelf is tegen een acceptatieplicht omdat die de vrijheid van onderwijs zou aantasten. Verder schrijft ze dat zich zorgen maakt over de houding tegenover moslimscholen. Maar vier van de tien ouders vinden dat deze scholen net zoveel bestaansrecht hebben als andere bijzondere scholen. Vorig jaar had bijna de helft van de ondervraagden geen bezwaar tegen de moslimscholen. De onderwijsmeter moet nog verschijnen.

PvdA, SP, GroenLinks en coalitiepartner D66 kwamen vorig jaar met een wetsvoorstel dat scholen verplicht moet stellen alle leerlingen te accepteren. Ook wanneer deze de grondslag of identiteit van de school niet erkennen. Volgens van der Hoeven komt het maar zelden voor dat een leerling door een school wordt geweigerd.