CDA vreest Verdonk als lijsttrekker

PolitiekHet CDA houdt ernstig rekening met een kabinetscrisis als minister Rita Verdonk later vandaag gekozen zou worden tot lijsttrekker van de VVD. Volgens De Telegraaf vrezen de christen-democraten dat Verdonk onder druk van haar campagneteam haar huidige populariteit direct wil verzilveren met vervroegde verkiezingen. ''Als cadeautje voor het behaalde lijsttrekkerschap'', aldus CDA-bronnen.

Het CDA hoopt dat Mark Rutte de nieuwe VVD-leider wordt omdat ze niet zien dat Verdonk de eenheid binnen de regeringspartij weet te behouden. ''De VVD is helemaal verscheurd door de verkiezingen en de affaire-Hirsi Ali. Dat komt niet zo maar weer goed. We houden met alles rekening en zijn overal klaar voor. De VVD verwart voortdurend liberalisme met anarchie. Het is en blijft in die partij een zootje. Wat er vandaag ook gaat gebeuren'', aldus een CDA'er in De Telegraaf. De CDA-bronnen verwachten dat Verdonk als minister ''nog even als een vogeltje zal rondfladderen'' voor ze door de Tweede Kamer middels een motie van wantrouwen wordt weggestuurd.

Wie er lijsttrekker wordt van de liberalen - Rita Verdonk, Mark Rutte of Jelleke Veenendaal - wordt vanavond rond 19:30 uur bekend gemaakt op een bijeenkomst van de VVD in Den Haag. Uiteraard zijn daar camerateams bij aanwezig. De Telegraaf vroeg aan de VVD-Tweede Kamerfractieleden op wie ze gestemd hebben. Van de 27 Kamerleden zeiden 11 op Rutte te hebben gestemd en 7 op Verdonk. Veendendaal kreeg één stem, van haar zelf. De overige acht wilde niet zeggen op wie ze gestemd hebben.