''Regels zijn regels' stamt uit Hitler-tijd'

Dorien Pessers'Regels zijn nu eenmaal regels', hťt credo van minister Rita Verdonk, is een beladen term. Dat stelt rechtsfilosoof Dorien Pessers (foto). Volgens haar stamt het rechtstreeks uit nazi-Duitsland, waar Adolf Hitler in 1933 bepaalde dat juristen geen kritische kijk meer mochten hebben op wetten. "Daardoor werden wet en moraal ineen geschoven", verklaart Pessers.

De wetenschapster vindt dat in een rechtsstaat de regels altijd moeten worden geduid naar hun strekking. Een bestuurder als Verdonk heeft bij de toepassing van regels de mogelijkheid een afweging te maken naar billijkheid en zorgvuldigheid, zei Pessers vandaag in het televisieprogramma Buitenhof. Verdonk doet dat niet en ziet de wet als een techniek. "Terwijl iedere jurist weet dat gevallen bijna nooit identiek zijn. Het gaat altijd om de context." In de kwestie-Hirsi Ali heeft de minister volgens Pessers te snel en onzorgvuldig gehandeld, door iemand die goed ingeburgerd is en beveiligd moet worden uit te leveren aan rechtsonzekerheid.

Ook voor de 'fans' van Verdonk heeft de hoogleraar weinig goede woorden over. Ze vindt het 'onthullend en pijnlijk' dat veel mensen zich aangesproken voelen door de rechtlijnigheid van Verdonk. "Wellicht 'rancuneuze kleinburgers', die waarschijnlijk zelf ooit al eens het slachtoffer zijn geworden van een strikte regel", denkt Pessers.