Zware kritiek op Van Dam uit PvdA

PolitiekPvdA-coryfee en oud-VARA-voorzitter Marcel van Dam heeft vanuit zijn oude partij de wind van voren gekregen, na zijn felle kritiek op de plannen die Wouter Bos eerder deze week presenteerde. Volgens Van Dam zouden ouderen niet meer veilig zijn bij de PvdA, nu zij van Bos moeten gaan meebetalen aan hun eigen AOW.

Fred Crone, de financieel specialist van de Tweede Kamerfractie van de sociaal-democraten, zei dat Van Dam ''knoeit met cijfers.'' Er zou geen sprake zijn van een koopkrachtdaling voor ouderen, maar van een minder sterke koopkrachtgroei, zo betoogde Crone.

PvdA-leider Bos zelf liet gisteren in de actualiteitenrubriek NOVA weten niets van de kritiek van Van Dam te snappen. Volgens hem stonden de plannen al in het verkiezingsprogramma van 2003 van de PvdA, wat hij nu gewoon uitvoert. Bovendien heeft de Sociaal-Economische Raad, met daarin de vakbonden, allang ingestemd met zijn voornemen om in de toekomst de AOW niet langer via premies, maar via de belastingen te betalen. (terug te zien via de site van NOVA).

Partijvoorzitter Michiel van Hulten onthulde vandaag dat criticaster Van Dam geen eens lid meer is van de PvdA. ''Hij is al op 30 september 2003 uitgeschreven als lid van de PvdA. Volgens de administratie gebeurde dat omdat hij zijn contributie in de voorgaande 5 kwartalen niet had betaald. Ik kwam er achter toen ik in de ledengegevens zocht naar zijn telefoonnummer om hem te bellen.'' Van Dam zelf liet gisteren in het NRC nog weten dat hij overweegt zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen.


'Al bijna 3 jaar geen PvdA-lid meer wegens wanbetaling'.