37% van Polen wil elders in EU werken

Icoon Economie Bijna vier op de tien Polen (37 procent) denken erover om in een andere lidstaat van de Europese Unie te gaan werken. Het Poolse ministerie van Werkgelegenheid schat dat 600.000 Polen in 2004 een baan in het buitenland hebben gevonden. De meerderheid ging werken in Groot-Brittannië, Ierland en Zweden. Deze lidstaten hebben hun grenzen geheel geopend voor werknemers uit Oost-Europese lidstaten. De werkloosheid in Polen is met bijna achttien procent de hoogste van de EU.

Opvallend is dat vooral jongere Polen met een hoge opleiding belangstelling hebben voor een baan in de EU. Poolse werkgevers zijn bang dat Polen met een hoge opleiding vertrekken uit het land. "De hoogopgeleiden vertrekken en juist hen wil ik hier houden", zegt Malgorzata Starczewska-Krysztoszek van een Poolse werkgeversorganisatie. Guido Vreuls van een Pools uitzendbureau bevestigt dit: "In de grote steden in Polen is het een ramp om aan gespecialiseerd personeel te komen. De hele goeden zijn allang weggetrokken naar Amerika of naar West-Europa. Wat overblijft zijn vaak beunhazen, die ook nog eens moeilijk te krijgen zijn." Veel Poolse bedrijven zoeken daarom naar Duitse werknemers.

Ook Polen met een middelbareschooldiploma en een afgeronde beroepsopleiding zijn geïnteresseerd in een baan elders in de EU. "Onze regering moet er meer aan doen de mensen hier te houden", vindt Starczewska. Polen heeft namelijk zelf een tekort op de arbeidsmarkt en daardoor een hoge werkloosheid. Terwijl veel Polen ergens anders het werk doen, nemen (vaak illegale) Oekraïners de banen in Polen over. Op de Poolse arbeidsmarkt zijn er vooral tekorten aan bouwvakkers, koks, uitbeners in slachthuizen, ingenieurs, artsen en verplegers.

In Nederland wordt later dit jaar bekend of de grenzen voor Oost-Europese werknemers geopend worden. De Europese Commissie vindt dat het openstellen van de grenzen tot nu toe weinig problemen heeft gegeven.