Rutte valt Verdonk hard aan

PolitiekTijdens het tweede debat in de race om het lijsttrekkerschap van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), heeft Mark Rutte afgelopen avond zijn grootste rivaal Rita Verdonk hard aangevallen op de door haar zelf geprezen duidelijkheid. Rutte sloeg Verdonk om de oren met haar gedraai over de hypotheekrenteaftrek en over het schrappen van artikel 23 dat de vrijheid van onderwijs regelt.

Verdonk zei wederom dat de hypotheekrenteaftrek bij haar ook in prima handen is, daar zal niets mee gebeuren. Wat betreft het afschaffen/wijzigen van artikel 23 zei Verdonk dat ze gehouden is aan kabinetsafspraken. Het is aan de VVD-leden om te beslissen of artikel 23 wel of niet kan blijven bestaan, aldus Verdonk.

Rutte herhaalde dat hij absoluut niet aan de hypotheekrenteaftrek of vrijheid van onderwijs zal tornen. De renteaftrek wil hij zelfs als het belangrijkste VVD-thema brengen in september tijdens het debat over de kabinetsplannen van volgend jaar.

De harde aanval van Rutte wekte enige wrevel bij Verdonk. ''Het is niet nodig zo met elkaar om te gaan. Ik heb geen zin in welles en nietes'', aldus de minister. Rutte zei dat het debat op het ''vileine'' (gemene) af was, ''maar dat is nodig om duidelijkheid te krijgen''.

Het tweede debat vond plaats in Rotterdam. Er waren zoveel belangstellenden dat de afgehuurde zaal veel te klein bleek. Daarom besloten de debaters om het buiten te houden, zodat iedereen kon meegenieten.

Aan het debat nam overigens ook nog kandidate Jelleke Veenendaal deel.


De twee grote kemphanen

...en Jelleke Veenedaal