'Nederlandse 'aidsgenezeres' doodt mensen'

Icoon EpidemieDe Nederlandse natuurgenezeres Tine van der Maas (52) beweert dat hiv, het virus dat aids veroorzaakt, niet bestaat. Ze raadt besmette mensen daarom af om aidsremmers te slikken en geeft ze in plaats daarvan een dieet met knoflook, citroenen, olijfolie en meer natuurvoeding. Aidsremmers zouden giftig zijn. Ook zou aids niets met seks te maken hebben en kunnen volgens haar mensen die besmet zijn met aids met een gerust hart seks hebben zonder condoom. Inmiddels heeft ze zelfs de minister van Volksgezondheid van Zuid-Afrika overtuigd.

De artsen die in zuidelijk Afrika hun best doen om de enorme epidemie te bestrijden, noemen Van der Maas levensgevaarlijk en verwijten haar mensen de dood in te jagen. De artsen moeten al vechten tegen het geloof in allerlei traditionele Afrikaanse geneeswijzen die niet werken tegen aids en hebben er een groot probleem bij, nu ook westerlingen de Afrikanen aan het verzekeren zijn dat aids via seks niet overdraagbaar is.

Van der Maas zegt dat ze erachter kwam dat hiv niet bestaat toen ze zich zelf in de materie verdiepte. In plaats van door hiv wordt volgens haar aids veroorzaakt door ongezonde voeding. Vandaar dat ze de patiënten citroenen adviseert. Ze reageert laconiek op patiënten van haar die toch sterven: "Natuurlijk zijn die mensen dood. Dat komt doordat ze zich niet aan het programma houden. Je moet je er heel precies aan houden."

De Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika maakt zich grote zorgen, maar zegt dat ze niks kan doen. Volgens haar is dit meer een zaak van de Zuid-Afrikaanse regering. Maar die doet niks, omdat de minister van Volksgezondheid dus in de verhalen van Van der Maas gelooft.