Malariamedicijn uit bakkersgist gewonnen

Icoon OnderzoekHet beste medicijn tegen malaria, artemisinine, kan ook gemaakt worden in genetisch gemanipuleerde gistcellen. De methode is bedacht door wetenschappers van de universiteit van Berkeley (Californië). Tot nu toe kon het medicijn slechts gewonnen worden uit een Aziatisch plantje, wat al meerdere malen heeft geleid tot schaarste.

De wereldvraag naar artemisinine is de afgelopen jaren explosief gestegen. Was er in 2001 nog slechts vraag naar enkele honderdduizenden doses, momenteel is dat aantal gegroeid tot tientallen miljoenen. Vorig jaar nog ontstond er een tekort aan artemisinine-therapieën. Die problemen zijn op dit moment weleenswaar opgelost, maar in de toekomst kunnen alternatieve productiemethoden nodig zijn.

Bakkersgist
De wetenschappers hebben er met genetische manipulatie voor gezorgd dat de cellen van gewoon bakkersgist artemisininezuur produceren. Deze stof kan zonder veel problemen worden gebruikt als grondstof voor het medicijn. De nieuwe methode heeft twee grote voordelen: het is goedkoper en sneller te maken.

Op dit moment vormt voor veel landen de hoge prijs van het medicijn een obstakel. Artemisinine is ruim tien maal zo duur als de middelen tegen malaria die vroeger werden gebruikt. Sinds de malariaparasiet resistent is geworden voor die middelen, is behandeling met artemisinine echter de enige oplossing.

Productie
Momenteel is het nog niet mogelijk de productiemethode op grote schaal toe te passen. De opwerking naar industriële productie kan echter 'relatief snel' gaan. Dat meent Hans Tramper, hoogleraar bioprocestechnologie aan de Universiteit van Wageningen. "Bakkersgist wordt zoveel gebruikt, dat er veel over bekend is".


Bakkersgist op cellulair niveau