Koningin Elizabeth e-mailde al in 1976

Queen ElizabethDe Britse koningin Elizabeth, die deze maand haar tachtigste verjaardag viert, was al vroeg op de hoogte van de laatste computernieuwigheden. De koningin verstuurde reeds in 1976 haar eerste e-mailtje. Het hoe of wat van de elektronische boodschap is niet bekendgemaakt, wel dat het is verstuurd vanaf een Britse legerbasis.

Het weetje maakt deel uit van een lijst van 80 feiten over Elizabeth, die werd gepubliceerd ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag op 21 april. Zo weten we nu dat de koningin tijdens haar 54-jarige regeerperiode 256 staatsbezoeken aflegde in 129 landen. Ze ontving daarbij de vreemdste cadeaus, zoals 7 kilo garnalen, twee Canadese bevers en een zwarte panter uit BraziliŽ. Elizabeth was het eerste Britse staatshoofd in de geschiedenis dat een bezoek aan China bracht.

De vorstin ontving ruim drie miljoen brieven, en hield in totaal meer dan dertig corgi-honden tijdens haar regeerperiode. Op Buckingham Palace ontving ze onder meer de eerste man in de ruimte (Yuri Gagarin) als de eerste mannen op de maan (Neil Armstrong en Edwin Aldrin). Elizabeth maakte tien Britse premiers mee sinds ze in 1952 de troon besteeg. De huidige premier, Tony Blair, is de enige van de tien die geboren werd toen de Queen al op de troon zat; in 1953.