Maxime Verhagen: 'Jaloers op Bos'

Icoon PolitiekOp de ledenvergadering van het CDA, afgelopen zaterdag in Arnhem, hebben de leden duidelijk gemaakt dat ze weinig vertrouwen hebben in de koers van de huidige partijtop. Met name fractievoorzitter Maxime Verhagen moest het flink ontgelden. Volgens de leden is de partijtop "grijs", "onzichtbaar in het debat" en "niet proactief". Verder vinden ze dat de premier zijn belofte, dat niemand er door het nieuwe zorgstelsel op achteruit zou gaan, waar moet maken en vooral dat het CDA zijn emoties eens moet laten zien en duidelijk moet maken waar die 'C' precies voor staat.

Er bleek een grote discrepantie te zijn tussen de wensen van de leden en die van de partijtop. Verhagen verklaarde niet naar links op te willen schuiven, maar zich juist nog harder tegen de PvdA af te willen zetten, maar toen hij zijn verhaal afstak, werd het gemor in de zaal steeds groter en uiteindelijk werd hij zelfs luidkeels onderbroken door een "Het is gewoon niet waar!" De leden vinden namelijk juist dat het CDA meer afstand moet nemen van de VVD en meer compassie moet tonen voor wat leeft bij de burger. De achterban noemt het dan ook onbegrijpelijk dat de koopkrachtproblemen nog niet opgelost zijn, terwijl Balkenende dat wel beloofd had. Verder vinden de leden dat zowel Bos als Verdonk uitstekend in staat zijn om de burger het idee te geven dat hij begrepen wordt. Binnen het CDA kan blijkbaar niemand dat.

Uiteindelijk toonde Verhagen toch even de emoties die de zaal wilde zien: "Deze verkiezingsuitslag doet ook mij hartstikke pijn. We hebben in 2002 een tweede kans gekregen en die wilden we niet verprutsen. [...] Wat dat betreft ben ik jaloers op Bos: hij is er wel in geslaagd het gevoel van mensen te verwoorden, hun het idee te geven dat hij begrijpt waarover ze het hebben." Hiermee toonden de leden zich wat meer tevreden. Eén adviseerde: "Doe dat nu ook eens een keer voor de camera's."


Maxime Verhagen