Leraar wilde seks in ruil voor goed cijfer

Icoon OnderwijsEen 39-jarige biologieleraar van het Carmel Lyceum in Oldenzaal staat terecht omdat hij een 16-jarige leerlinge een goed cijfer had beloofd in ruil voor seks. Daarnaast zou de docent schuldig zijn aan ontuchtige handelingen en zouden er al eerder klachten zijn geweest over seksueel getinte opmerkingen die hij in de klas zou maken.

Robert P. zou leerlinge Loes in juni vorig jaar hebben benaderd nadat ze een zware onvoldoende scoorde bij een eerder proefwerk. Onder een schuilnaam zond hij haar seksueel getinte sms'jes en msn-berichten. Hij bood haar aan te helpen met een proefwerk over voortplanting, als ze later een seksdate met hem zou hebben op een sportveld van de school. Loes werd bij het proefwerk in een apart lokaal gezet, en bij de opgaven waren de antwoorden gemarkeerd met kleine stipjes. Loes haalde dit keer een 8,8. Volgens de leerlinge was P. tijdens de test naast haar komen zitten, en had hij haar borsten betast.

De leraar was al langere tijd de mentor en vertrouwenspersoon van de leerlinge. De twee zouden een bijzondere relatie hebben opgebouwd, waarin Loes zelfs haar dagboek liet lezen aan P. Ze hield daarom haar mond over de toenaderingspogingen. Een zus van het meisje stapte echter nadat het verhaal aan haar bekend werd naar de directie van de school. P. werd daarop geschorst.

Het Openbaar Ministerie eist in de zaak zes maanden voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf. Een beroepsverbod is overwogen, maar omdat er geen 'bloot seksueel contact' was tussen de twee is dat uiteindelijk geschrapt uit de eis. Volgens de advocaat van P. moet de biologieleraar worden vrijgesproken. Hij sluit niet uit dat het meisje verliefd werd op haar docent en, afgewezen en wel, dingen verzon.

Met dank aan wobbel voor de submit.