Wethouder krijgt rotte vis naar zijn hoofd

Actievoerder met rotte vis"Dit zaakje stinkt!" Onder dat motto probeerde gisteren een actievoerder tijdens een vergadering in het gemeentehuis van Zaanstad wethouder Harm Jan Egberts (PvdA) met rotte vis te bekogelen. De vrouw protesteerde tegen de komst van twee gevangenisboten in Zaandam, waar volgens haar onschuldige vluchtelingen zullen worden opgesloten. Iets dat door wethouder Egberts wordt ontkend.

De vrouw, verbonden aan de actiegroep All Included, kon voordat ze bij de politicus kon komen door aanwezige politieagenten worden overmeesterd. Het lukte haar bij de worsteling wel een aantal vissekoppen en ander visafval de zaal in te slingeren. De vrouw werd samen met twee andere actievoerders door een achterdeur van het gemeentehuis geboeid afgevoerd. Voor de hoofdingang was een demonstratie bezig, waarvoor onlangs op de linkse actiesite Indymedia was opgeroepen.

De gearresteerde actievoerders werden later op de avond weer op vrije voeten gesteld. "Het verbaast de sushi importeur dat zij maar zo kort van de faciliteiten van het zaanse politiebureau heeft gebruik mogen maken. Nu gaat zij een lekkere douche nemen want de geur van vis moet even worden afgespoeld. Gegroet en alle illegaal gemaakten vrij!", kon de actievoerster vervolgens even later op Indymedia melden.