VVD Rotterdam wil niet met SP in college

Icoon PolitiekDe Rotterdamse VVD piekert er niet over om met de SP in een college te gaan zitten. Deze week liet de fractievoorzitter van de PvdA in Rotterdam Peter van Heemst weten een college van zijn partij met VVD, CDA en SP te opteren. Mark Harbers, VVD-fractievoorzitter, zegt: ''Ik kan niet begrijpen dat een ervaren politicus als Van Heemst van de PvdA een voorstel heeft gedaan om VVD en SP samen in een stadsbestuur te zetten. Ik heb me vrijwillig geërgerd door het partijprogramma van de SP te lezen. Er zijn alleen maar verschillen.''

Volgens Harbers verschillen de liberalen en de socialisten over vrijwel alle belangrijke zaken in Rotterdam van mening. De VVD wil dat de informateur zich gaat richten op een links college van PvdA, GroenLinks en SP. Zo'n coalitie zou een minimale meerderheid hebben van 23 zetels. De PvdA heeft er 18, de SP 3 en GroenLinks 2.

Een andere mogelijkheid zou nog zijn dat de PvdA of met CDA en SP iets gaat proberen, of geheel over rechts gaat met CDA en VVD (beiden 3 zetels). Maar wat de VVD betreft hoeft dat dus in eerste instantie niet bekeken te worden. Eerder liet Leefbaar Rotterdam (14 zetels) weten niet met de PvdA in het college te willen zitten, zodat een brede coalitie in de havenstad sowieso uitgesloten is.