Nieuws

Kamer verbiedt mogelijk Leen van Frisia

Icoon PolitiekEr is een gedegen kans dat Leen van Frisia en soortgelijke reclames van de buis verdwijnen. Het SP-voorstel om de tv-reclames voor 'goedkoop lenen' te verbieden wordt morgen besproken in de Tweede Kamer. De SP biedt de partijen dan in de Kamer de gelegenheid zich te scharen achter hun voorstel aan het kabinet om hier werk van te maken. CDA en PvdA steunden tijdens het laatste verkiezingsdebat van TweeVandaag de oproep van Jan Marijnissen om reclame voor consumptief lenen te verbieden. Fractievoorzitter Verhagen (CDA): "Die mogen wat mij betreft verboden worden."

Volgens de SP-voorman is de leenindustrie medeverantwoordelijk voor het enorme aantal mensen met problematische schulden. Zowel Verhagen als Bos (PvdA) erkenden dat. Onder het motto "beter goed gejat dan slecht verzonnen" kwam Sharon Dijksma (PvdA) onlangs na het voorstel van Jan Marijnissen ook met de suggestie.

Jan de Wit: "Het promoten van schulden maken is net zo onverstandig als het promoten van tabak en alcohol, voor leenreclame moeten net zulke beperkingen worden ingevoerd als voor tabaksreclame.". Sinds mei 1998 is Jan de Wit Tweede-Kamerlid voor de SP. Hij houdt zich hier bezig met Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie.

Meer dan 250.000 Nederlanders hebben problematische schulden. Het kabinet vindt dat vooral de verantwoordelijkheid van de schuldenaar zelf, maar de SP vindt die analyse veel te gemakzuchtig.

Jan de Wit: "Er is bij veel mensen sprake van een problematisch laag inkomen en ook door onverwachte gebeurtenissen als ontslag en scheiding voelen mensen zich genoodzaakt leningen af te sluiten. Maar mensen worden ook continu verleid 'goedkoop' te lenen, bij elke voedselbank en daklozenopvang krijg ik te horen dat dit velen over de drempel helpt.

Er worden wekelijks honderden tv-spotjes uitgezonden met de boodschap dat lenen en aflossen geen enkel probleem geeft en dat je eigenlijk dom bent als je niet leent. De genoemde percentages hebben niets met de werkelijke kosten te maken en over risico's wordt gezwegen. Ik wil dat reclame voor lenen op een zelfde manier als tabaksreclame fors aan banden wordt gelegd.
"