'Apenloop' doet wetenschap versteld staan

Icoon WetenschapIn een afgelegen gebied in Zuid-Turkije is een curieus gezin gesignaleerd dat kennelijk alleen in staat is om op handen en voeten te lopen. Dit is een belangrijke ontdekking, daar dit onderzoekers mogelijk in staat kan stellen het gen te vinden dat mensen rechtop doet lopen.

Evolutiewetenschappers staan voor een raadsel, omdat de aangenomen theorie niet strookt met dit verschijnsel. Het gezin van vijf loopt niet letterlijk op hun handen, zoals chimpansees dat doen, maar op hun polsen. Ze beschikken wel over het vermogen hun vingers afzonderlijk te bewegen, om bijvoorbeeld te borduren.

Een Duitse wetenschapper denkt dat zij het gen missen dat hen rechtop kan laten lopen. Anderen zijn ietwat radicaler en neigen naar meer gewaagde theoriŽen; dat er wellicht sprake is van 'omgekeerde evolutie'. Dit verschijnsel komt ook bij bepaalde diersoorten voor.

De vijf volwassenen komen uit een gezin van achttien en zijn allen geestelijk gehandicapt. Daarom denkt de Britse professor Humphrey dat het allemaal wat simpeler ligt en dat de volwassen kinderen waarschijnlijk een hersenafwijking hebben die hen dwingt te lopen als kleine kinderen.

Op zeventien maart zendt BBC een documentaire over dit gezin uit.


Vier van de vijf Turken

Met dank aan Asskicker14 voor de submit.