Ruzie bij Amsterdamse zender AT5

Icoon TelevisieEr is ernstige onrust onstaan bij het Amsterdamse lokale tv-station AT5. De redactieraad van de zender heeft het vertrouwen in het hoofdredactie opgezegd. Volgens de raad zou er gewerkt worden in een 'sfeer van wantrouwen'. "De sfeer op de redactie zou zo slecht zijn dat er nog moeilijk in te werken is," zegt Paul Luijten, voorzitter van de raad van commissarissen van AT5. "Maar de klachten van de redactieraad zijn dermate vaag dat ze die eerst maar eens hard moeten maken." Vanavond is er spoedoverleg met zendgemachtigde Salto, de hoofdredactie, redactieraad en ondernemingsraad.

De redactieraad heeft het vooral voorzien op hoofdredacteur Erik van Zwam en zijn adjunct Roeland Stekelenburg. Zij zouden ook een gebrek aan toekomst-visie hebben voor de zender. Opmerkelijk genoeg deelt de ondernemingsraad de mening van de redactieraad totaal niet. Die meldt juist dat er helemaal niets aan de hand is met de hoofdredactie. Vooral de nieuwsdienst van AT5 zou achter de brief zitten van de redactieraad.

De leden van die raad houden zich onbereikbaar voor commentaar. Volgens betrokkenen is er sprake van intimidatie. Wie praat, zou worden bedreigd met ontslag. Voorzitter Floor Mes van de ondernemingsraad is dan ook niet blij met de situatie. "Alleen de nieuwsredactie ziet problemen. De or en de rest van het bedrijf zijn het er niet mee eens."

Hoofdredacteur Van Zwam zegt de gang van zaken "zeer te betreuren", maar wenst verder geen commentaar te geven.