Donner komt met 'Doe normaal-contract'

Doe effe normaalMinister Piet Hein Donner van Justitie wil nieuwe wetgeving maken om probleemjongeren beter te kunnen aanpakken. In ieder geval zal er gestart worden met 'Ik doe normaal-contracten'. In deze contracten leggen gemeenten afspraken vast met probleemjongeren die zich asociaal gedragen. Die afspraken behelzen zaken als gewoon naar school gaan, geen overlast veroorzaken en niet rondhangen in bepaalde buurten. Wanneer de afspraken worden geschonden, volgt een aanpak in het justitiŽle traject.

In twee gemeenten, Rotterdam en Leeuwarden , wordt gestart met een proef met het 'Doe normaal-contract'. Het idee van de contracten is afkomstig van ChristenUnie-leider Andrť Rouvoet. Het plan komt oorspronkelijk uit Engeland, waar het wordt toegepast bij mensen die overlast veroorzaken, ook al begaan zij geen strafbaar feit. In een dergelijk contract wordt vastgelegd dat de ondertekenaar zich goed zal gedragen.

Donner verwacht dat er van de 'Doe normaal-contracten' een preventieve werking uitgaat. De CDA-bewindsman verwacht er zelfs meer van dan van het meteen opleggen van een gevangenisstraf.