Programma's terugkijken erg populair

Publieke OmroepDe Publieke Omroep doet het uitzonderlijk goed op internet. Afgelopen jaar werden er via Uitzendinggemist.nl 25 miljoen televisieprogramma's bekeken. Het hoge aantal komt vooral doordat er op televisie veel verwezen is naar de internetsite. Het aantal opgevraagde programma's per maand liep op van 270.000 aan het begin van 2005, tot vier miljoen aan het einde van het jaar.

In de maand september 2005, werden er over het hele Omroep.nl-domein, 20 miljoen audio- en videoprogramma's via de computer opgevraagd door Nederlandse internetters. Dat is een optelsom van de streams van Uitzendinggemist.nl en de streams die de omroepen via hun eigen sites 'uitzenden'.

Probleem is alleen de financiering. Deels wil de Publieke Omroep dit oplossen door STER-reclames te verwerken in de streams. De eerste proeven daarmee leidden echter al tot VVD-kamervragen. De Engelse publieke omroep BBC experimenteert met p2p-distributie als alternatief voor audio- en videostreaming. Ook in Nederland wordt daar nu naar gekeken.