Haagse raad gelooft kritiek imam niet

De drie grootste partijen in de Haagse gemeenteraad geloven er geen snars van dat CDA-burgemeester Wim Deetman onlangs in een persoonlijk gesprek imam Sheich Fawaz Jneid van de As Soennah-moskee zou hebben bedreigd en beledigd. Volgens Jneid zou Deetman hebben gedreigd dat hij het land uitmoest als hij zich niet fatsoenlijker zou uiten en zou hij uitgemaakt zijn voor een leugenaar.

De imam werd bij Deetman ontboden na zijn recente uitlatingen over Ayaan Hirsi Ali. In een column had hij onder meer geschreven dat zij ''weggeblazen zal worden door de wind van de veranderende tijden'' en dat haar ''de vervloeking van Allah'' wacht.

De Haagse politiek kan zich weinig voorstellen van de beschuldigingen van de imam. ''Een imam toesnauwen dat hij terug moet naar zijn eigen land? Dat is niet des Deetmans,'' vindt Sander Dekker, de fractievoorzitter van de VVD. Henk Kool van de PvdA: ''Die imam gooit er alles maar uit. Hij heeft het over 'die slet Hirsi Ali.' Dat kan niet, zeker niet uit de mond van een geestelijk leider. Die man lijkt maar niet te beseffen dat hij verkeerd bezig is, met dat soort taal.'' Volgens Kool ontbreekt het de imam aan respect: ''Deetman is juist iemand die er altijd op uit is om de boel bij elkaar te houden.''

Adri Hartman van Deetmans eigen CDA weet wel zeker dat Deetman ''zulke lelijke dingen'' niet heeft gezegd. ''Daarvoor is hij te veel diplomaat, te veel politicus. Terwijl meneer Fawaz de schuld wel heel snel bij anderen legt.''

Zwarte lijst
Na de kritiek van Fawaz op Deetman opende overigens de islamitische website Elqalem.nl de aanval op de burgemeester. Namens de redactie liet M. Maftaoui weten Deetman niet met rust laten totdat hij zijn excuses ''uit de grond van zijn rotte CDA-hart'' heeft aangeboden. Zo niet, ''dan heten wij Wimpie van harte welkom op onze zwarte lijst van de vijanden van de Islam'', aldus de website.

Op die zwarte lijst staan al ''lugubere personen zoals waterstofkapsel Wilders en alles-voor-een-stukkie-brood Hirsi Ali'', zo schrijft Maftaoui. Die er op wijst 'slechts met de pen' te strijden. Deetman liet dinsdag in De Telegraaf weten niet op de uitlatingen van Elqalem in te willen gaan.