Woede over 'kunstzinnige' stuiterende kuikens

Stuiterende kuikensEen kunstzinnig filmpje met een paar stuiterende kuikentjes heeft woedende reacties naar de maker ervan opgeleverd. De dode kuikens waren gevuld met stuiterballen om ze een levend effect te geven. Kunstenares Mathilde Hemmes, die op haar website stelt graag met dode dieren te werken, vindt de negatieve reacties dom en hypocriet.

"Hypocriet zo te reageren. De kuikens komen uit de diepvries van de dierenwinkel. Zo gaat dat in deze wereld. Vorige week maakte iedereen zich druk om de dominomus. En de dode baby's in Afrika dan? Schijnheiligheid, vreselijk. Ik wil de mensen daarover laten nadenken", zegt Hemmes, die het filmpje maakte als afstudeerproject voor de Kunstacademie Minerva in Groningen. Ze zegt de beelden mooi te vinden. "Overal om me heen en op televisie zie ik mensen plotseling overlijden. Wie naar het stuiterende kuiken kijkt, vraagt zich af wat hij ziet. Leeft het nou nog of niet? Zo'n kuiken kan voor een mens doorgaan. De dood kan ieder moment toeslaan."

De fascinatie van de 44-jarige kunstenares voor leven en dood komt voort uit haar 21-jarige verleden als verloskundige, zo zegt ze. "Eén op de 100 bevallingen eindigt met een dood kind, dat beseffen mensen niet. Ik heb dat de nodige keren meegemaakt." Voor de video 'stuiterkuikens' won ze de Klaas Dijkstra Academieprijs, waaraan een bedrag van 2500 euro verbonden is.

-
Het filmpje is te zien op de website van Hemmes.