Al-Qaeda eist aanslagen Jordanië op

Icoon AanslagHet NOS Journaal meldt dat al-Qaeda de aanslagen van gisteren in Jordanië heeft opgeëist. De terreurbeweging schrijft op een website dat de "aanval is uitgevoerd door onze beste leeuwen".

Jordaanse veiligheidsdiensten wezen direct na de aanslagen al in de richting van de terreurbeweging. Het land houdt de al-Qaeda-tak in Irak verantwoordelijk, deze wordt geleid door de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi.

Het officiële dodental als gevolg van de aanslagen in de hoofdstad Ammam staat op 57. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De slachtoffers vielen bij drie hotels in de wijk Jebel. De meeste daarvan zijn Jordaniërs. Een VN-medewerker die in één van de getroffen hotels zat beschrijft de situatie: "Ik zat met enkele vrienden te eten toen ik een enorme vuurbal door het plafond zag schieten en daarna werd alles zwart."

De grenzen van het land zijn vanochtend weer open gegaan. In Amman zijn nog wel verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht. Scholen en openbare gebouwen zijn vandaag gesloten, hotels en ambassades worden extra bewaakt.