Verhoeven mag Hardenbergse boerderij opblazen

Paul VerhoevenRegisseur Paul Verhoeven mag voor zijn film Zwartboek een vooroorlogse boerderij in de gemeente Hardenberg opblazen. Eerder had Verhoeven (67) een boerderij in de Biesbosch op het oog, maar omdat er vleermuizen in dat pand werden aangetroffen moest er eerst een ontheffing van de Flora- en faunawet worden aangevraagd.

Burgemeester Bert Meulman laat in een reactie weten blij te zijn met de komst van de beroemde filmer naar de Overijsselse gemeente. De boerderij aan de plaatselijke Jachthuisweg is onbewoonbaar verklaard en stond op het punt te worden gesloopt. De aanvraag voldoet volgens de gemeente aan alle eisen. "De brandweer zal erbij aanwezig zijn en er wordt gewerkt met gekwalificeerde springmeesters", verklaart een woordvoerder. Opnames vinden waarschijnlijk in november plaats.

De film Zwartboek speelt zich af in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrolspeelster (Carice van Houten) zit ondergedoken in de boerderij, en raakt na de ontploffing haar schuiladres kwijt.