'Asielcommissie' stopt vanwege Verdonk

Het onderzoek dat een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van oud-burgemeester Patijn van Amsterdam instelde naar problemen bij het terugkeerbeleid van asielzoekers, is gestopt. De commissie heeft de opdracht teruggeven aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die opdracht gaf voor het onderzoek.

Volgens de commissie ligt minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken & Integratie dwars en frustreert ze het onderzoek. Verdonk zou de commissie niet de mogelijkheid geven met ambtenaren en betrokken diensten te spreken. Ook mochten geen werkbezoeken worden afgelegd bij justitiële diensten die bij de terugkeer van asielzoekers zijn betrokken.

VNG betreurt de gang van zaken en zal eind oktober de kwestie intern bespreken. Het betreft vooral de groep van 26.000 'oude' asielzoekers voor wie een 'sluitende aanpak' zou zijn geregeld om hen te laten terugkeren naar hun herkomstland. Volgens de gemeenten worden er echter toch mensen uit hun huis gezet en belanden ze zo op straat.

Verdonk liet eerder al weten de commissie overbodig te vinden en geen medewerking te willen verlenen. Zij vindt dat gemeenten hun klachten al kunnen deponeren bij een meldpunt op haar eigen departement. De VNG vindt dat ambtelijk meldpunt echter niet objectief genoeg.