Geestelijk vader Tik Tak overleden

Mil Lenssens is in de nacht van donderdag op vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden. Lenssens is de geestelijke vader van het kleuterprogramma Tik Tak, dat al meer dan twintig jaar op de televisie wordt uitgezonden. Tik Tak is tot op heden nog steeds het belangrijkste Vlaamse exportproduct op televisiegebied.

Lenssens maakte in opdracht van het toenmalige BRT (nu VRT) meerdere kinderprogramma's, maar zijn grootste succes was zeker Tik Tak. De programmamaker had bij toeval ontdekt dat kleuters mateloos gefascineerd waren door de lottotrekking. Hij besloot dat een combinatie van kleur, beweging, ritme en klanken de ideale ingrediënten vormen voor een kinderprogramma.

De eerste aflevering van Tik Tak was op 1 november 1981. In 1991 kwam de serie tot een einde toen er in totaal 366 afleveringen waren gemaakt: één voor iedere dag van het jaar, plus een extra aflevering voor de schrikkeljaren.

Tik Tak is nog dagelijks te zien in tientallen landen: "van de Antillen tot Zuid-Afrika en van Australië tot Canada", aldus de VRT. In Nederland werd het programma uitgezonden door de TROS, Kindernet en de KRO. Momenteel is Tik Tak niet meer op de Nederlandse buis te zien, maar Nederlandse kijkertjes kunnen uitwijken naar de Belgische zender Ketnet/Canvas of BVN-tv.

Tik Tak
Tik Tak begon iedere aflevering met schapen die bij de ondergang
van de zon op een plateautje ronddraaiden, en eindigde met een
schaduwfiguur die op een opengeslagen boek allerlei dingen beleefde.