Van der Laan wil Nederlands toezicht op RTL 7

kiepauto had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuws Staatssecretaris Van der Laan van Media wil dat het Nederlandse Commissariaat voor de Media de controle over de RTL-zenders overneemt uit Luxemburgse handen. RTL 4 en 5 vallen al niet te controleren voor Nederland, maar nu ook de nieuwe zender RTL 7 (nu nog Yorin) onder Luxemburgse controle komt te staan, wil de staatssecretaris ingrijpen.

Momenteel worden RTL 4 en 5 vanuit Luxemburg uitgezonden. Hoewel de zenders overduidelijk gericht zijn op de Nederlandse markt, vallen ze wel onder de Luxemburgse regels. Voor RTL is dat uitermate voordelig, omdat die regels veel soepeler zijn op het gebied van reclame. Zo mag er meer en vaker reclame uitgezonden worden, is sluikreclame een veel kleiner probleem en kan er veel makkelijker gebruik gemaakt worden van billboarding ('dit programma is mede mogelijk gemaakt door').

Vorige week maakte RTL-Nederland al bekend dat Yorin in het nieuwe seizoen verder zal gaan onder de naam RTL 7, en dat die zender ook onder Luxemburgse controle zal gaan vallen. Voor Van der Laan is dit de 'druppel', dus zal ze na de zomer een brief naar haar Luxemburgse collega sturen met het voorstel om de zaak voor het Europese Hof van Justitie te brengen. Yorin kreeg begin dit jaar nog een hoge boete voor het uitzenden van te veel reclame.