Verdonk aanwezig bij slavernijherdenking

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie laat zich niet weerhouden door tegenstanders van haar beleid om naar de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark te komen. De VVD-bewindsvrouw zal gewoon morgen namens de regering het woord voeren. Tegen de komst van Verdonk is bezwaar gekomen van de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschappen en stadsdeel Oost/Watergraafsmeer.

Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet (PvdA) zei eerder al uiterst ''ongelukkig'' te zijn met de komst van Verdonk naar zijn stadsdeel. Hij wijst er op dat de minister maatregelen neemt om criminele Antilliaanse jongeren terug te sturen naar de Antillen en ze volgens hem zodoende niet als Nederlanders beoordeeld. Ook PvdA-Kamerlid John Leerdam, die eveneens komt spreken, is om die reden tegen de komst van Verdonk.

Directeur Glenn Willemse van slavernij-instituut Ninsee, de organisator van de herdenking, ziet gn enkele reden om de komst van Verdonk te blokkeren. Hij benadrukt dat de minister niet komt om haar eigen beleid te promoten, maar als afgevaardigde namens de Nederlandse regering. ''Iedere Nederlander is welkom'', aldus Willemse, die het absurd zou vinden om Verdonk de toegang te ontzeggen. Hij vindt de herdenking van morgen ook niet het geschikte moment om een protest te houden tegen Verdonks beleid.

Lawaaidemo
De bij Surinamers populaire zender Radio Mart, roept bezoekers op morgen lawaai te maken wanneer Verdonk het woord zal voeren Ook performer en bekend antiglobaliste Joke Kaviaar roept, via e-mail en haar website, mensen op tot een lawaaiprotest. Volgens Kaviaar is Verdonks aanwezigheid ''een blamage, kwetsend, en niets anders dan een zoveelste poging het gezicht te redden en de handen in onschuld te wassen.'' Overigens heeft burgemeester Job Cohen, die ook aanwezig zal zijn bij de herdenking, volgens Kaviaar een enorme berg boter op zijn hoofd omdat hij als voormalig staatssecretaris van Asielzaken (onder Kok-2) de architect van de huidige asielwet is.

Cohen liet gisteren weten dat Verdonk gewoon welkom is in zijn stad. Hij zei de protesten te begrijpen en kan zich voorstellen dat mensen problemen hebben met haar beleid. Maar hij vindt wel dat Verdonk op deze herdenking als vertegenwoordiger van het kabinet aanwezig mag zijn. Verdonk zelf liet deze week in de Kamer weten dat zij in het Oosterpark zal proberen het gesprek aan te gaan met mensen die tegen haar komst zijn.