Nijmegen overweegt spreiden op afkomst

Het stadsbestuur van Nijmegen is bereid om vergaande maatregelen te nemen om de groeiende tweedeling van de stad in witte en zwarte wijken, tegen te gaan. Er blijkt in Nijmegen steeds meer gettovorming plaats te vinden. Zo is 16% van de inwoners van Nijmegen van allochtone komaf, maar is dat gemiddelde in sommige wijken 78%.

Wanneer de bevolking en de politieke fracties er achter staan is het stadsbestuur bereid om bijvoorbeeld allochtonen uit zwarte wijken te weren en blanken voorrang te geven op huurwoningen, zo zegt wethouder Paul Depla. Ook zouden in somige wijken autochtonen geweerd kunnen worden ten favure van allochtonen. Zo 'behoren' het centrum en het oostelijke deel van de stad nu toe aan de blanken en het westen en bijvoorbeeld de wijken Dukenburg en Lindenholt aan allochtonen

In sommige gebieden worden al inkomenseisen gesteld aan nieuwe huurders om de spreiding van rijk en arm te verbeteren. Nu wil het stadsbestuur dus verder gaan, en spreiden op basis van afkomst. Of er draagkracht voor de vergaande plannen is moet blijken in discussies, die burgemeester en wethouders met de bevolking en de politieke fracties de komende tijd zullen voeren.