Zonnestelsel in binnenstad van Groningen

Icoon Binnenlands nieuwsEnkele straten in de binnenstad van Groningen zullen, in de komende zomermaanden, worden veranderd in een zonnestelsel. De Herestraat en de Hereweg zullen door de Rijksuniversiteit van Groningen worden veranderd in een grootschalig model van ons zonnestelsel. In dit model staat een stap van een meter gelijk aan twee miljoen kilometer.

Het model wordt geplaatst omdat het dit jaar het jaar van de natuurkunde is. De Groningse universiteit wil vooral laten zien hoe leeg het zonnestelsel eigenlijk is. De zon zal een doorsnede hebben van 55 centimeter en komt te hangen bij de Grote markt. Tevens is dit het einde van het zonnestelsel. Planeet Pluto hangt in de hal van het Martiniziekenhuis. De rest van de planeten hangt in diverse etalages in de binnenstad van Groningen. Bij alle planeten zullen panelen informatie verstrekken over de desbetreffende planeet.

In de Martinikerk zal ook een zeventien meter lange slinger van Foucault worden gehangen. Deze slinger zorgde er in 1851 voor dat bewezen werd dat de aarde draaide. In 1876 promoveerde de natuurkundige Kamerlingh Onnes met een beroemd proefschrift over de slinger. Op woensdag 1 juni zal de slinger worden ingewijd. Het zonnestelsel zal op donderdag door de stad te zien zijn.