Smeren tegen huidkanker niet altijd gezond

GiovannucciVeel huidartsen zeggen dat insmeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor verstandig is bij het zonnen. Edward Giovannucci (foto rechts) van de universiteit van Harvard is het hier niet mee eens. Op een congres van de American Association for Cancer Research, melde Giovannucci dat insmeren met zonnebrandmiddel de vorming van vitamine D tegengaat.

Uit recent onderzoek blijkt dat vitamine D helpt tegen verschillende vormen van kanker, waaronder dikke darm kanker, lymfklierkanker, prostaatkanker, longkanker en huidkanker. Wie sunblock gebruikt, verhindert dat zijn lichaam vitamine D aanmaakt. De huid maakt die vitamine uit ultraviolette straling. Zonnebrandmiddelen verhinderen dat proces. Die zonnebrandmiddelen werden echter tot nu toe door huidartsen en in voorlichtingscampagnes dringend aangeraden om huidkanker te voorkomen.

Giovannucci benadrukt dat zijn advies niet betekent dat iedereen nu op het strand moet gaan liggen bakken. Hij denkt wel dat een aantal keren per week een minuut of vijftien zonder zonnebrandmiddel in de zon zijn, helpt om de kans op huidkanker te verminderen.