Peiling: massaal NEE tegen Grondwet

Nederland gaat massaal NEE-stemmen bij het referendum over de Europese grondwet, zo meldde RTL Nieuws gisteravond op basis van een recente peiling. TNS NIPO voerde in opdracht van RTL de peiling uit, waaruit blijkt dat steeds meer mensen tegen de Grondwet gaan stemmen.

Van de Nederlanders die zeggen zeker te gaan stemmen op 1 juni, geeft op dit moment 54% aan tegen te zullen stemmen. Slechts 27% wil voor de EU-Grondwet stemmen. In maart bedroeg het aantal JA-stemmers 26% tegen 38% NEE-stemmers.

De NEE-stemmers zeggen in overgrote meerderheid (94%) dat de Europese eenwording te snel gaat. Meer dan de helft van de tegenstemmers (58%) zegt tegen te stemmen uit protest tegen het kabinet-Balkenende 2. Ook vinden veel tegenstemmers de euro te duur, en geven dat aan als extra reden voor een NEE-stem.

Zoals het er nu voorstaat gaat 38% van de bevolking bij het referendum stemmen. Onder alle Nederlanders, van wie de meeste dus niet of nog niet weten of ze gaan stemmen, zegt 18% voor de Grondwet te zijn en 36% tegen.

In de Tweede Kamer zijn CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en de Groep Lazrak vóór de Grondwet. Dat is in zetels gerekend een meerderheid van 85%. Tegen zijn: SP, LPF, ChristenUnie, SGP, en Wilders.

-
Deel berichtgeving van de laatste maand

Nee-stem EU-grondwet vaak proteststem
Politici waarschuwen NEE-stemmers
Kabinet steekt extra geld in ja-campagne
Premier waarschuwt voor NEE-stemmen EU-Grondwet
Meerderheid tegen Europese grondwet
'Meerderheid tegen EU-grondwet'
= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.