Jeugd heeft meer seks dan 10 jaar terug

Uit het onderzoek 'Seks onder je 25e', dat vandaag (donderdag) door Soa Aids Nederland tijdens een conferentie in Amsterdam zal worden gepresenteerd, blijkt dat de huidige schoolgaande jeugd meer aan seks doet dan tien jaar geleden. Het betreft dan jongeren van 12 tot 18 jaar. Nu heeft bijna 33% van de scholieren geslachtsgemeenschap gehad. In 1995 was dat nog 25%.

De leeftijd waarop men voor het eerst van bil gaat is overigens niet veranderd. Voor de groep 12 tot en met 18-jarigen is de gemiddelde leeftijd nog steeds 15,1 jaar. Jongens beginnen iets eerder met het seksuele spel dan meisjes, maar vanaf hun 17e halen de meisjes de jongens in. Het gebruik van condoom en de pil is toegenomen bij 'de eerste keer'.

Jongeren uit de lagere opleidingsniveaus (vmbo) hebben meer seks met partners dan havo- en vwo-scholieren; die doen meer aan zelfbevrediging. Ook hbo- en universiteitsstudenten masturberen vaker dan mbo-scholieren en jongeren die niet meer naar school gaan.

Standjes
Hoe ouder men wordt, hoe meer men experimenteert met andere seksuele technieken dan alleen op en neer. Zo heeft van de 21- tot 25-jarigen 27% wel eens aan anale seks gedaan. Onder de 18- tot 21-jarigen is dat 16%. Soa Aids Nederland noemt het alarmerend dat bij anale seks in veel gevallen géén condoom wordt gebruikt. 55% van de heterojongens die aan kontseks doet laat een condoom links liggen, terwijl 71% van de meisjes die wel eens anaal genomen wordt zegt dat dit zonder condoom gebeurt.

Ruim 2 op de honderd meisjes (2,6%) gaf aan het afgelopen jaar ervaring gehad te hebben met een ongeplande zwangerschap. Van hen onderging 33% een abortus. Bovendien zegt ruim 16% van de meisjes ooit gedwongen te zijn tot seksuele handelingen. Bij jongens ligt dat veel lager: 5%.