Politiek is ontevreden over Belastingtelefoon

Icoon politiek binnenland nieuwsCoalitiepartij VVD dreigt het vertrouwen op te zeggen in staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA). Wijn krijgt drie maanden de tijd om de bereikbaarheid en dienstverlening van de Belastingdienst flink te verbeteren, anders kan hij vertrekken. Dat stelde Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming vandaag in een debat.

Dezentjé Hamming meent dat de situatie bij de Belastingtelefoon 'schrikbarend' is. De bereikbaarheid is slecht, en de cultuur binnen de dienst deugt niet omdat er niet wordt geluisterd naar klachten van de eigen medewerkers, vond de VVD-politica. De extra mankracht die Wijn eerder dit jaar inzette is onvoldoende. Volgens de Kamer moeten er deskundige medewerkers bij. Daarnaast willen PvdA en VVD voorstellen om belastingplichtigen langer de tijd te geven hun aangifte in te dienen.

Volgens de oppositiepartijen heeft het kabinet de problemen aan zichzelf te wijten, omdat als gevolg van een bezuiniging duizenden ambtenaren moesten verdwijnen bij de fiscus. Wijn erkende dat de slechte service onder meer het gevolg is van de bezuinigingen. "Er zijn inschattingsfouten gemaakt", meende de staatssecretaris. Hij noemde de slechte bereikbaarheid 'buitengewoon vervelend en afschuwelijk voor de belastingbetaler'.