Hoogervorst bereid vettax te onderzoeken

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) is bereid te onderzoeken of het mogelijk is om een vettax in te voeren. De belasting op snacks en vet voedsel zou volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) helpen in de strijd tegen overgewicht. Hoogervorst denkt dat de invoering niet makkelijk te verwezenlijken is, maar hij staat er voor open.

Dat zei de VVD-minister in het televisieprogramma Buitenhof. Voorzitter Floris Sanders van de RVZ betoogde in het programma dat een vettax meer zoden aan de dijk zet dan een campagne van Postbus 51 die de overheid wil lanceren. Volgens Sanders heeft een accijnsverhoging op tabak en alcohol eerder veel bijgedragen aan het verminderen van de alcohol- en tabakconsumptie.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Clémence Ross liet twee jaar geleden weten weinig voor een vettax te voelen. Ook Unilever-directeur Antony Burgmans is niet voor. Hij betoogde een jaar geleden dat een soortgelijke prijsverhoging van tabak juist geen succes was.

Minister Hans Hoogervorst
Minister Hoogervorst staat open voor onderzoek naar vettax