Motie Hirsi Ali brengt VVD in verlegenheid

Het liberale Kamerlid Ayaan Hirsi Ali zorgde gisteren voor gefronste wenkbrauwen binnen haar fractie door in een debat met minister van Justitie Piet Hein Donner te schermen met een 'motie van treurnis'. De politica betoogde in een spoeddebat dat de minister te weinig doet om met eerwraak bedreigde vrouwen te beschermen.

Het kostte VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen enkele uren van overleg met ministers Donner en Verdonk en zijn fractie om vervolgens de schade te beperken. Een dag eerder had Van Aartsen al een stokje moeten steken voor Hirsi Ali's plan om de inlichtingendienst AIVD in te schakelen om eerwraak te bestrijden. "Het levert je weer een middag werk op, maar de getergdheid is nu wel weer gezakt", zei de VVD-leider later.

Collega-politici reageerden kritisch op de solo-actie van het omstreden Kamerlid. "Haar optreden is echt gŕnant. Ik zou liever een motie van treurnis tegen Hirsi Ali indienen, als dat kon", liet LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt weten. "Vrouwen die worden bedreigd met de dood of geweld, schieten hier nul komma nul mee op", stelde Nebahat Albayrak van de PvdA. "Wat gaat er in vredesnaam om in dat hoofd", vroeg Sybrand van Haersma Buma (CDA) zich af. De ministers Donner en Verdonk wisten uiteindelijk de kwestie te sussen door maatregelen te beloven. Deze toezeggingen waren echter slechts een herhaling van eerdere beloftes.