[update] Vlaams politicus pleegt zelfmoord

Icoon Buitenlands nieuwsDe politie van Antwerpen heeft zaterdagmiddag het dode lichaam van de Vlaamse politicus Ward Beysen gevonden. Beysen, die sinds vrijdag was vermist, werd opgevist uit een vijver bij de Universiteit van Antwerpen. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd, hoewel er aanwijzingen zouden zijn voor zelfmoord.

De 63-jarige Beysen was tot 2003 een gezichtsbepalend politicus van de liberale VLD. Hij was onder meer actief in de Antwerpse gemeenteraad, het nationale parlement en het europarlement, en was in de jaren tachtig korte tijd minister in Vlaanderen. Van 1989 tot eind 2000 leidde hij de VLD-Antwerpen. Beysen was de laatste jaren een belangrijke voorstander van samenwerking met het omstreden Vlaams Blok, en pleitte voor een coalitie in Antwerpen tussen de partij van Filip Dewinter en de liberalen.

Na onvrede over het, naar zijn mening, te veel opschuiven naar links van de VLD, richtte hij in 2003 een eigen partij op, het Liberaal AppŤl. Deze bleef bij de laatste Belgische verkiezingen echter tot grote teleurstelling van Beysen ver verwijderd van de kiesdrempel van vijf procent. De politicus was recentelijk met het Vlaams Belang in overleg over nauwere samenwerking. Filip Dewinter reageerde verbijsterd op de dood van de politicus. Ook voormalig partijgenoot premier Guy Verhofstadt liet weten geschokt te zijn.

Beysen was vrijdagochtend vertrokken naar een afspraak, maar daar nooit aangekomen. Na de vondst van een jas en de gsm van de politicus op de oever van een vijver werd het water door duikers afgezocht. Het lichaam werd liggend op de buik op een diepte van vier meter aangetroffen.

Update 18:45
Ward Beysen heeft inderdaad zelfmoord gepleegd. Dat is bevestigd door justitie in Antwerpen. Het onderzoek naar de dood van de politicus is volgens een woordvoerder van justitie daarmee afgerond.

Ward Beysen
Ward Beysen (1941 - 2005)