Wilders in het nauw door bedreigingen

BaZzY en FSF-Moses hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders zegt dat de oprichting van zijn eigen politieke partij belemmerd wordt door alle veiligheidsmaatregelen rondom hem. In een interview met het NRC Handelsblad laat de politicus weten dat de overheid hem niet actief tegenwerkt bij de oprichting, maar dat er in deze sfeer niet goed valt te werken. ''Mensen in mijn omgeving worden bang en nerveus'', zegt hij.

Mogelijke toekomstige Kamerleden die afspraken met Wilders hadden, hebben volgens hem afgezegd, nadat verschillende anonieme bronnen uit inlichtingendiensten in het NOS-journaal begin deze maand bevestigden dat medestanders van Wilders een ''vergelijkbaar veiligheidsrisico'' zouden lopen als Wilders zelf. De politicus noemt dit ''een directe aantasting van het democratische proces''.

De oud VVD'er zal deze week niet in de Tweede Kamer verschijnen wegens de aanhoudende ernstige bedreigingen. Van de Nationaal CoŲrdinator Bewaking en Beveiliging (NCBB) kreeg hij zelfs het advies dat het voor zijn veiligheid op korte termijn beter zou zijn als hij het land zou verlaten. Dat doet Wilders niet, omdat dit op de lange termijn juist slechter zou zijn. ''Mijn terugkeer zou leiden tot zoveel nieuwe publicitaire commotie dat de bedreigingen dan volgens hun analyse in verhevigde mate zou terugkomen.''