SGP-er treedt terug na 'moskeeprotest'

Icoon politiek binnenland nieuws SGP-er Piet Oskam is per direct afgetreden als voorzitter van de plaatselijke afdeling in Zeist van de SGP. Hij doet dit na een geschil met de Christenunie, onder meer over de Zeister moskee, die bij de SGP tot veel beroering leidde. Oskam zal ook van een raadszetel afzien, welke hij op het punt stond in te nemen. De SGP en de Christenunie vormen samen een fractie in de gemeenteraad van Zeist.

Oskam kwam in diverse media in het nieuws, na zijn felle uitlatingen tegenover de gebedsoproepen van een moskee in het westen van Zeist. Zo zouden volgens hem 'discriminatoire oproepen' uit de minaret komen. Hij noemde dat godslasterlijk. Uiteindelijk liep het conflict tussen het moskeebestuur en Oskam zo hoog op, dat er gerechtelijke stappen door de moskee werden ondernomen. Zo poogde het bestuur de 'beledigingen' van Oskam de kop in te drukken.

Als reden van het opstappen geeft Oskam een geschil tussen de ChristenUnie en de SGP aan. Naast het meningsverschil over de moskee kwam het intern tot een conflict over een in zijn ogen aanstootgevende muurschildering in een sexshop aan de Steijnlaan.

Fractievoorzitter Van Ballegooijen wilde niet ingaan op de discussiepunten van de erotische winkel aan de Steijnlaan en de minaret van de moskee in Zeist-West. Zo zegt hij: "Daar zijn wij het ook niet over eens. We zijn niet blij dat ze er zijn, maar de wet verbiedt het niet. Dan moet je je erbij neerleggen."