Hirsi Ali uit eigen wil niet in de Kamer

Icoon politiek binnenland nieuwsHet liberale Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vertoont zich uit eigen wil momenteel niet in het parlement. Dat zegt ze in een interview met NRC Handelsblad. Hirsi Ali heeft zich sinds de moord op Theo van Gogh niet meer in de openbaarheid laten zien. "Ik kan nú naar de Tweede Kamer, als ik wil. Maar dat gaat op een manier die voor mij zo onrustig is dat ik gekozen heb voor dit alternatief", zegt de politica in het interview.

Hirsi Ali wil zich bezinnen, tot rust komen en een boek schrijven. Eerder vandaag werd al bekend dat ze werkt aan een vervolg op de omstreden korte film Submission, die ze samen met Theo van Gogh maakte. In het boek wil ze moslims 'de korte weg wijzen naar de Verlichting wijzen'. "Jodendom en christendom, die twee religies zijn mensvriendelijk gemaakt. En de uitdaging voor de liberalen, voor de mensen van de Verlichting die geloven in de Rede, is de islam. Het wachten is nu op een politieke, intellectuele, islamitische elite die zo met elkaar gaat samenwerken dat ze zich hierop focussen", verklaart Hirsi Ali.

De politica is niet van plan zich aan te sluiten bij de Groep-Wilders. Ze zegt liever vanuit een gevestigde partij te opereren. De toestand in Nederland beschrijft ze als onrustig, maar niet als een crisis. Het Kamerlid wordt sinds 7 november zo streng beveiligd dat zelfs vrienden van haar niet weten waar ze is. Het interview met NRC Handelsblad gebeurde op de voorwaarde dat 'de locatie van het gesprek en de tijd of tijdszone' niet bekend worden gemaakt. Hirsi Ali zegt het onrechtvaardig te vinden dat sommigen het beeld oproepen dat zij mensen zou hebben beledigd. "Dat heb ik nooit gedaan, althans niet zoals de Dikke Van Dale dat omschrijft. Als mensen zich beledigd vóélen, is dat een ander verhaal. Als je begint daaraan toe te geven, kun je beter ophouden. Maar ik heb nooit scheldwoorden gebruikt", aldus het Kamerlid.