[update] Fortuyn gekozen tot Grootste Nederlander

Pim Fortuyn is in de tweeŽnhalf uur durende live-uitzending van de KRO verkozen tot 'Grootste Nederlander'. De vermoorde politicus ging al enkele weken aan de leiding in de lijst en kon ook in de laatste uren niet meer worden ingehaald door zijn voornaamste concurrenten Willem van Oranje (tweede) en Willem Drees (derde). Bij eerdere verkiezingen in Engeland en Duitsland kwamen ook al politici als winnaar uit de strijd; respectievelijk Winston Churchill en Konrad Adenauer.

De top 10:

1. Pim Fortuyn
2. Willem van Oranje
3. Willem Drees
4. Antoni van Leeuwenhoek
5. Erasmus
6. Johan Cruijff
7. Michiel de Ruyter
8. Anne Frank
9. Rembrandt van Rijn
10. Vincent van Gogh


Pim Fortuyn


Update dinsdag 16 november 16:30:
Als ook alle stemmen zouden worden meegeteld die nog na de uitzending van “De grootste Nederlander” zijn binnengekomen dan zou Willem van Oranje de uiteindelijke winnaar zijn geworden.

Volgens de stemprocedure die aan de notaris is voorgelegd, gelden alleen de stemmen die tijdens de uitzending werden ontvangen. Volgens die procedure blijft Pim Fortuyn de winnaar van de finale, die maandagavond op de televisie werd uitgezonden. Het probleem van de uiteenlopende cijfers is veroorzaakt door computers, die na de uitzending nog nieuwe gegevens produceerden. Toen de uitzending volgens plan werd afgesloten stond Pim Fortuyn aan kop en werd hij onder het toeziend oog van de notaris als winnaar aangewezen.

Telling van de stemmen na de uitzending geeft aan dat Pim Fortuyn 130.000 stemmen heeft en Willem van Oranje 161.000.