Computerbouwer gaat spyware aanpakken

Icoon Digital nieuwsComputerfabrikant Dell gaat samen met de Internet Education Foundation samenwerken om internetters te helpen spyware buiten de deur te houden. Op de site Getnetwise.org worden daartoe video-instructies en tips geplaatst die internetsurfers kunnen helpen de ongewenste software te weren.

Spyware is een verzameling applicaties die ongemerkt op de pc van de argeloze gebruiker wordt geinstalleerd, bijvoorbeeld bij een bezoek aan een website. De programmatuur kan surfgedrag in de gaten houden, maar ook browserinstellingen wijzigen waardoor op de pc van de gebruiker regelmatig pop-ups verschijnen. De steun van Dell is mede ingegeven door het feit dat een toenemend aantal klanten vanwege problemen met spyware contact opneemt met de helpdesk van het bedrijf. Twintig procent van de storingen zou veroorzaakt worden door spyware.

De Internet Education Foundation is een organisatie zonder winstoogmerk, die zich bezighoudt met online veiligheid. Bedrijven als America Online, Microsoft en AT&T zijn lid van deze organisatie.