[update] Woordvoerder DDoSsers bekent betrokkenheid

De 'woordvoerder' van de DDoSsers van de regeringssites, de 18-jarige Eric De Vogt uit Breda, heeft gisteren in Radio Online van de TROS op Radio 1 mededelingen gedaan over degenen die er achter de acties zouden zitten. Volgens hem zijn de DDoSsers mensen die actief waren in een door hem beheerd IRC-kanaal. De groep zou bestaan uit mensen tussen de 18 en 30 jaar. Hij bleef erbij dat het platleggen van de regeringssites als ''ludieke stunt'' gezien moet worden.

Tegen internetjournalist Francisco van Jole, had De Vogt het over ''we'', op het moment dan hij sprak over de reden achter de DDoS-attacks: ''We vinden het regeringsbeleid bagger''.

De groep, waarvan De Vogt de woordvoerder is, heeft de beschikking over 190.000 gehackte pc's die op ieder moment ingezet kunnen worden om een website plat te leggen middels een DDoS-attack. Opvallend was dat De Vogt hier wederom spreekt over 'we' en zelfs 'ik'. ''Die pc's hebben wij onder controle''. ''Ik lanceer dat ene programmaatje en de rest gaat gewoon automatisch''. De Vogt zegt vervolgens op een vraag niet in zijn eentje te handelen, maar met een hele groep.

De besmette computers staan over de gehele wereld. De actie tegen de overheidssites was bedoeld om vijf dagen te duren, en hebben ook vijf dagen geduurd. Dat de e-mails van de overheid platlagen, was eveneens de bedoeling. Dat andere sites hinder ondervonden, moet gezien worden als bijkomende schade ("collateral damage"), aldus De Vogt.

Geen politie
De Vogt zegt te weten hoe strafbaar een en ander is. Hij denkt dat de schadeclaims wellicht een paar duizend euro's bedragen. Volgens De Vogt is er ook nog geen politie bij hem over de vloer geweest. Hij zegt absoluut geen terrorist te zijn, maar actievoerder.

Wat betreft het weblog GeenStijl, wat ook door DoSsers werd platgelegd, zegt De Vogt 'gewonnen' te hebben omdat hun provider Cysonet ze niet langer wil hebben. Volgens hem staan die nu op een blacklist. Mochten die weer in de lucht komen, zou men wel zien wat er dan gedaan zou worden. Overigens is GeenStijl vanaf vandaag al weer on-line, bij een nieuwe provider. GeenStijl heeft inmiddels aangekondigd Eric De Vogt te zullen ''kaalplukken'' voor tienduizenden euro's.

-
Het fragment uit de uitzending van Radio Online. (Realplayer)
-

Update 16:15
Inmiddels ligt ook de nieuwe hostingprovider van GeenStijl, Netholding, onder vuur van een DDoS-attack. Ook het weblog Retecool, wat daar gehost wordt, ligt plat. Maar dat zou een andere oorzaak hebben zei Raymond Garnier van NetHolding vanmiddag tegenover ICT-nieuwssite Webwereld: ''Er is inderdaad sprake van een DDoS-aanval, maar daar zou Retecool.com daar geen last van moeten hebben. Dat die site offline is, lijkt op een toevallige samenloop van omstandigheden".

Garnier zegt dat NetHolding bij de politie Haaglanden aangifte heeft gedaan tegen de 18-jarige Bredanaar Eric de Vogt, die zich opwerpt als woordvoerder van de DDoSsers van onder meer de regeringssites.