'Premier Balkenende moet ingrijpen'

Enkele prominente CDA'ers zijn van mening dat premier Jan Peter Balkenende moet ingrijpen in het conflict met de vakbeweging. Ook de koningin, die de sociale crisis op de voet zou volgen, steunt dit initiatief. Nadat vorige week zaterdag 300.000 demonstranten zich tegen het kabinetsbeleid keerden dreigen er de komende weken stakingen in het openbaar vervoer en onderwijs.

De premier, die momenteel herstellende is van zijn voet-infectie en nog in het ziekenhuis verblijft, zou SER-voorzitter en CDA'er Herman Wijffels moeten vragen om te bemiddelen met de vakbonden. Balkenende zou Wijffels daarbij namens het kabinet een zwaar mandaat moeten meegeven. Een initiatief op korte termijn is volgens betrokkenen de enige manier om de sociale onrust te bedwingen. Wachten totdat de premier volledig hersteld is duurt te lang.

Binnen het CDA maakt men zich ernstig zorgen over de manier waarop de regering omgaat met de problemen. Het gaat daarbij met name om de sociale vleugel van het CDA, die zich momenteel niet in het parlement vertegenwoordigd voelt. Overigens zouden zowel de senaatfracties van het CDA als de PvdA bezig zijn met een alternatief centraal akkoord, dat op 26 oktober tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer gepresenteerd moet worden.

Jan Peter Balkenende aan de beterende hand
'Balkenende moet ondanks zijn ziektebed snel ingrijpen'