Al meer dan duizend doden door Jeanne

De zware tropische storm Jeanne heeft op Haïti al aan zeker duizend mensen het leven gekost. Meer dan duizend mensen worden nog vermist, er wordt gevreesd voor bijna tweeduizend doden. Haïtiaanse media hebben dit vandaag gemeld.

De stad Gonaïves is met vooralsnog circa zeshonderd doden het zwaarst getroffen door de orkaan, die zaterdag over het Midden-Amerikaanse eiland Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) joeg. Jeanne zorgde voor grote water- en modderstromen en nu het waterpeil zakt en de modder wordt weggeschept worden steeds meer lijken van verdronken mensen gevonden. "Het aantal slachtoffers groeit per uur en tientallen lichamen zijn naar ons gebracht. Er is geen plaats genoeg voor", aldus een hulpverlener.

Zo'n 250.000 mensen zijn dakloos geworden door de orkaan. Door de Verenigde Naties zullen voedsel en water naar het eiland worden verstuurd. De regering van Haïti heeft inmiddels drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Voor Gonaïves werd door interim-premier Gérard Latortue zelfs de noodtoestand uitgeroepen.