PvdA: 'Streepjescode tegen stelen van fiets'

Icoon politiek binnenland nieuwsAlle nieuwe fietsen moeten vanaf volgend jaar worden voorzien van een streepjescode. Dat vindt de PvdA. Door codes landelijk te registreren in een systeem waarin fietseigenaren een gestolen fiets kunnen melden zal eenvoudig kunnen worden nagekeken of een fiets is gestolen.

Binnen een jaar na de invoering zouden ook alle bestaande fietsen van een code moeten zijn voorzien. Gekoppeld aan het code-systeem is een soort kentekenbewijs, dat fietseigenaren moeten overleggen op het moment dat ze de tweewieler willen verkopen. De prijs van een nieuwe fiets zou met vijftien euro stijgen, de kosten om een oudere fiets van een streepjescode te voorzien zijn vijf euro. "Maar dat verdien je zo terug door een lagere verzekeringspremie", meent PvdA-Tweede-Kamerlid Staf Depla.

Jaarlijks worden er in Nederland 800.000 fietsen gestolen. Volgens Depla is de groeiende houding dat hier niets tegen te doen is onacceptabel. Hij meent dat een streepjescode meer kans van slagen heeft dan de zogenaamde antidiefstalchip. Depla: "Dat systeem is heel duur en bovendien komt de chip in het slot terecht dat vaak als eerste door de dief eraf wordt gesloopt."