Homoweigerende trouwambtenaar moet weg

De Friese trouwambtenaar die sinds 2001 weigert homohuwelijken te sluiten moet haar functie per 1 januari 2005 neerleggen. Althans, dat is de mening van de Leeuwardense gemeenteraad. Met een nipte meerderheid stemde zij voor het plan om ambtenaar van de burgerlijke stand Eringa-Boomgaardt haar functie te doen laten neerleggen.

De betreffende ambtenaar is principieel tegen het homohuwelijk en weigert dan ook huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen te sluiten. In 2001, toen de mening van de vrouw aan het licht kwam, drong de raad ook al aan op het vertrek van de vrouw. Wegens fouten in de procedure werd dat besluit door de rechter afgewezen. Eringa-Boomgaardt wilde niet zeggen of ze opnieuw gaat procederen tegen het raadsbesluit, maar mocht het tot een proces komen, dan moet de rechter een principe-uitspraak doen over de vraag of een ambtenaar met gewetensbezwaren mag weigeren een homostel te trouwen.

Het college van Burgemeester en Wethouders is overigens van mening dat de ambtenaar nog tot 2015 kan blijven. Vandaag praat B&W over het besluit.