Terrorisme wordt zwaarder bestraft

Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie dat erin voorziet dat 'terroristische misdrijven' zwaarder kunnen worden bestraft. De wet volgt Europese richtlijnen om terrorisme effectiever te kunnen bestrijden.

Met de nieuwe wet in de hand kunnen rechters de straffen voor onder andere doodslag, zware mishandeling, kaping of ontvoering met 50% verhogen áls aangetoond is dat ze zijn gepleegd uit een terroristisch oogmerk. De maximale straf op werving voor de jihad, de heilige strijd van de islam, gaat omhoog van één naar maximaal 4 jaar. Samenspanning om een terroristische daad te begaan, wordt apart strafbaar gesteld.

Dat laatste was voor PvdA, D66, SP, GroenLinks en de Onafhankelijke Senaatsfractie reden om tegen het gehele wetsvoorstel te stemmen. Zij konden zich niet vinden in de bepaling dat óók samenspanning strafbaar wordt gesteld. Donner heeft die bepaling later aan de wet toegevoegd, waardoor de Raad van State zich er niet over heeft uitgesproken. Van de partijen die tegen stemden hadden PvdA en D66 in de Tweede Kamer wél voorgestemd. Doordat echter CDA, VVD, SGP, CU en de LPF in de Eerste Kamer samen 43 zetels hebben, tegen 32 voor de tegenstanders, komt de wet er toch.

D66-senator Kohnstamm vindt onder meer dat met de bepaling over samenspanning, zoals dat nu is bepaald, de grenzen van het strafrecht worden overschreden.

Voor samenspanning kan men straks worden veroordeeld als wordt aangetoond dat minstens twee personen hebben afgesproken om een terroristisch misdrijf te gaan plegen. Dat aantonen kan bijvoorbeeld gebeuren uit verklaringen van getuigen of afgeluisterde telefoongesprekken.