CDA: forse uitbreiding wegennet

Icoon politiek binnenland nieuwsAls het aan het CDA ligt komt er in Nederland op korte termijn 250 kilometer snelweg bij. De politieke partij vindt ook dat het bestaande wegennet door verbreding of de aanleg van dubbeldekswegen beter gebruikt zou moeten worden. Naast de maatregelen aan het wegennet wil het CDA dat de betrouwbaarheid en doorstroming van het spoorwegennet wordt verbeterd. Hiervoor wil de partij extra geld uittrekken.

De plannen over de Nederlandse infrastructuur staan in een rapport van het wetenschappelijk bureau van de CDA. Het advies van het bureau is overgenomen door fractieleider Verhagen. Volgens hem is het verkeersbeleid van de afgelopen jaren mislukt. "De files zijn nog langer geworden en het spoor is geen alternatief", aldus Verhagen.

De plannen uit het rapport wil het CDA realiseren door een speciaal fonds in het leven te roepen, waarin de opbrengsten uit de motorrijtuigenbelasting, de aanschaf voor auto's (BPM) en voor vrachtwagens (Eurovignet) gestort moeten worden. Als het aan het CDA ligt zullen ook eventuele opbrengsten uit kilometerheffingen naar het fonds gaan.